Tuesday, November 10, 2009

Nurseri Sungai BulohPerjalanan pulang dari majlis nikah di Ipoh pada 11 Oktober 2009 (dah sebulan rupa2nya) , sempat melencong susur keluar Sungai Buloh...apa lagi?

Sejak dari Ipoh Lela dah hint kat Pilot untuk singgah cuci mata, sambil membeli barang 10 keping rumput spesis philipine yang mati diratah anai-anai. Bila bertanya kat mak mertua sama ada ok untuk singgah atau tidak...sempoi ajer..."Ehh...mak tak kisah. Kesian kat Azan yang penat drive..." berlapik ayat mak mertua den. Menantu popular dik! Ahaks!

Perlahan aku menyusuri laluan melepasi Hospital Sungai Buloh di sebelah kanan. Pusat Kusta Negara di kiri jalan. Kelihatan nurseri pertama di pintu masuk Kolej Kejururawatan Sg. Buloh membuat Lela dah tak senang duduk...huyyo! Anak-anak mula tersedar dari lena. Itulah lokasi regular aku membeli rumput dan batuan.

Ke depan 500 meter, menanti satu lagi nurseri di kanan. Tak cukup menarik dan slowly masuk simpang kiri dan 'syurga' nurseri menanti kami!

Ek eleh...ada juga penjual durian dan rambutan! Abaikan.

Deretan nurseri. Tak tahu nak kata apa, sebut lah apa jenis lanskap dan spesis tanaman bunga, palma, rumput, pasu termasuklah aksesori seperti batuan, rail-sleeper tiruan, water pump dan baja. Eh! Tempurung kelapa dan sabut pun dijual. He he he...mak mertua aku cool duduk dalam Naza Ria, mengawal 'keadaan'.

Nasib baik dah takde space dalam kabin, kalau tidak ada dua tiga pasu pasti 'terselit'. Ini mengingatkan aku masa bercuti ke Cameron Highlands Mac 2007. Iklim sederhana lembab sesuai bertanaman lavender, lily, orkid hidup subur. Pun begitu 2-3-4 pasu dibawa pulang juga

Lela membuat rayuan atau lebih tepat 'cadangan' ..."Buatkan rumah orkid satu, saya rasa nak mula tanamlah."

Terfikir sejenak, lokasi untuk rumah orkid bersaiz 6' x 6' masih ada - di sebelah buaian tepi garaj kereta. Redup dan dalam zon lanskap & santai. Tapi kurang strategik Cik Ayang pasal bersebelahan kawasan hutan paya tu... Favourite spot geng monyet dan kera. Nanti habis dilatam, punah ibarat 'Monyet diberi bunga'. Ada betulka?

Saya suka idea tu. Ok, boleh masuk dalam "Budget Challenge for 2010".

Teringat, 20 tahun lalu rumah Atuk menduduki tempat ketiga dalam Pertandingan Kecantikan Rumah Negeri Melaka. Sentuhan Mak Lang dan ehem ehem...dapatlah hadiah sepasu pohon 'tak ingat nama'. uhuk uhuk uhuk...dah tua dik!

Kredit Imej : www.cs.ucdavis.edu

No comments:

Post a Comment