Friday, October 16, 2009

Serangan Semut



Kami dah tak tahan dengan serangan demi serangan serangga semut. Macam-macam jenis ada dari yang dikenali nama semut halus, semut hitam hinggalah semut api.

Pantang aje sisa makanan atau manisan terjatuh atas lantai, dijamin dalam tempoh 10 minit maka muncul seekor dua semut datang recce lokasi. Dah jumpa, buat-buat sibuk bagi signal kat kawan-kawan. Di celah tingkap, di belakang rekahan simen, turun dari siling...jom kita serangggg!!!

Lela memang dah hampir hilang sabar dengan 'karenah' semut. Dah berbotol-botol tin penyembur serangga dibeli dan disembur. Datang juga lepas tu...grrrr!!! Dicuba pula cecair Serai Wangi, sembur sana sini pun kurang berkesan. Cuma boleh halau, bukan membunuh koloni.

Sempat juga saya ajar Khayrin memerhati gerak geri semut bila berjumpa atau bertemu sesama mereka. Kata saya "Tengok semut cium semua kawan-kawannya, dia bagitahu kat mana dah jumpa makanan untuk sama-sama share". "Adik jangan makan sepah-sepah lagi tau!" sambil dibalas anggukkan sambil mulut terisi puting botol susu.

Anak-anak kami terkadang leka makan jajan atas sofa depan tv, pasti jatuh sekeping dua dan menarik semut untuk dapatkan rezeki. Sebagai pilihan, saya khususkan ruang untuk makan-makan jajan berhampiran courtyard. Anak kecil, kadang-kadang dah naik sheh tengok tv, lupa pesan bapak dia. Lela cuma boleh senyum... kesian kat anak-anak mama, rumah besar tapi makan kat luar...

Dulu pernah saya recce nak panggil pest control service provider, tapi harga macam tak munasabah. Ikhtiar Lela dia bertanya kat kedai hardware dan taukeh Janggut bagi dua jenis racun, pertama berupa kepingan atau serbuk biskut yang beracun dan kedua berbentuk kapur tulis papan hitam macam kat bilik darjah sekolah. Made in China.

Saya cuba yang jenis serbuk. Koyak pembalut berkilat dan tabur setempat sebesar ukuran syiling 5 sen hampir laluan semut. Berhati-hati, pilih lokasi yang tak tercapai tangan atau pandangan anak-anak. Kelihatan seekor dua mengerumuni serbuk biskut dan beredar. Erk! Memilih.

Datang sekawan kemudian, angkut beramai-ramai dan mungkin bawa pulang ke sarang. Datang lagi serombongan. Saya tabur lagi di 4-5 lokasi. Biarkan. Kita cuba observe seminggu dua.

Tanpa saya sedar, serangan semut kini semakin berkurang. Sisa makanan walaupun jatuh di atas lantai, semut macam dah hilang deria untuk mengesan rezeki depan mata.

Alhamdulillah, ikhtiar Lela kali ini menberi hasil pada kos semurah $5.

Kredit Imej : clipartguide.com

No comments:

Post a Comment